fredag 19 februari 2010

Carlito - Guldburen UTE NU


”Guldburen” är ett konceptalbum med en röd tröd som följer genom alla låtar på skivan. Ordet ”Guldburen” är en direkt översättning av ett uttryck i det spanska språket, Jaula De Oro, som betyder just ”Guldbur”. Uttryckets innebörd är svårt att översätta exakt men man kan säga att det betyder att du är fängslad av ditt eget välstånd och sensmoralen lyder ungefär så här:

”Vad spelar det för roll om du har guld när guldet är i form av en bur som fängslar dig och tar ifrån dig din frihet”.

Skivtiteln är tänkt som en allegori för priset som flyktingar och migranter från U-länderna betalar när dom kommer till den rika delen av världen. Flyktingen som kommer till något av I-länderna får en materiellt förhöjd levnadsstandard till priset av en själslig uppoffring, dvs. ett andrahandsmedborgarskap i det nya landet präglat av främlingsfientlighet, diskriminering, ekonomisk marginalisering och utanförskap etc. ”Guldburen” är en metafor för den västerländska samhällsmodellen som ekonomiskt bygger på ett kapitalistiskt marknadssystem och ideologiskt på en liberal representativ demokrati-form, ett samhälle som även är känt som ”Babylon” i reggaevärlden.

Det är en skildring av ett samhälle sett från en flyktings/invandrares/blatte-svensks perspektiv och är i allra högsta grad personlig fast ur ett politiskt perspektiv. Man kan säga att det är en personlig uppgörelse med mina egna levnadsår i Sverige vilket lyser igenom extra mycket på spåret ”Sverige 86′” som finns med på skivan.

Alla låtar är proddade av Masse för The Salazar Brothers förutom tre spår: ”Välkommen”, ”Guldburen” och ”Varje dag” som är proddade av Mack Beats. Dom enda gästrapparna förutom Aki från Labyrint är Ayla-medlemmar så man kan säga att jag valde att ”Keep it in the family”. Gästsångare är Aleks från HighWon, Jacco från Labyrint, Nano och Beldina Malaika som båda även medverkat på Mohammed Alis skiva ”Processen” och den gamla souldivan Laila Adele som back in the days gästat på Ayo och Natural Bond grabbarnas grejer.

Lyssna och hör med både hjärna och hjärta.

Mvh Carlito


KLICKA HÄR FÖR ATT LADDA HEM GULDBUREN

9 kommentarer:

Jimmy sa...

Ah, så sjukt jävla tungt!!

BIG UP!

Anonym sa...

AYLAAAAAA

Anonym sa...

Ayla gör det igen, så sjukt bra!

Anonym sa...

klassiker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

"... Så kan, någon klaga på Mugabe, som jaga kolonisatörerna ut ur Zimbabwe, Mandela gjorde en tabbe, lät de stanna kvar, nu är det samma folk som har och inte har ... "

TUNG!!

jimjim sa...

GAAADDÄMN!! :D:D:D:D:D shit is crayzie!! jag blir så glad !:D:D:D:D:D:D

Anonym sa...

SPRID ORDET NU ALLA AYLA FANS SÅ ALLA ZOMBIES SOM SOVER PÅ GULDBUREN VAKNAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lina sa...

Sjukt bra!

Anonym sa...

KILLUMINATI !